Camper

camperU heeft een camper of een lichte vrachtauto of bestelauto. Zolang de toegestane maximum massa kleiner is dan 3500 kg heeft u alleen een rijbewijs B nodig.

Wilt u een zwaardere camper/vrachtauto besturen, maar wordt u geen beroepschauffeur dan is rijbewijs C1 (camperrijbewijs) ideaal voor u. Voorwaarde is wel dat de toegestane maximum massa ligt tussen 3500 kg en 7500 kg. Ook mag u niet meer dan 8 passagiers kunnen vervoeren. Natuurlijk mag u eventueel een aanhanger trekken met deze vrachtauto/camper. De aanhangwagen mag niet zwaarder wegen dan 750 kg. Weegt de aanhangwagen meer, dan heeft u rijbewijs C1E nodig.

 

Examens

Voor camperrijbewijs C1 moet u minimaal 18 jaar zijn en in het bezit zijn van rijbewijs B. Om het camperrijbewijs C1 te halen moet u twee theorie-examens en een praktijk-examen afleggen. Ook moet u zich medisch laten keuren door een arts.

De theorie is minder moeilijk dan voor de beroepschauffeur en het rijden in een lichtere en kleinere vrachtwagen is ook eenvoudiger. Verschil is dat bij het rijbewijstraject de beroepsvaardigheden ontbreken (bijvoorbeeld kennis vergunningen, basiskennis techniek (hoe werkt een motor) en laden/lossen).

Voordat u met de praktijk begint moet u eerst 2 schriftelijke theorie-examens afleggen in de volgende vakken :

 Theorie-examen deel RV1 : verkeer (25 vragen en techniek light (15 vragen)

 Theorie-examen deel R2C : wegvervoer administratie (40 vragen)

 

Studieboeken

Het complete studiepakket bevat alle lesstof en oefenvragen die u nodig heeft als voorbereiding op het CBR/CCV theorie-examens groot rijbewijs. De set bestaat uit 3 theorieboeken en vragenboeken.

In onze studieboeken geven wij op een duidelijke manier aan wat een beroepschauffeur in opleiding wel moet weten maar een bestuurder die alleen het rijbewijstraject doet niet hoeft te weten. Alle examenonderwerpen worden in begrijpelijk taal toegelicht en zijn rijk voorzien van illustraties. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met studievragen. Daarnaast kunt u met onze examentrainingen eenvoudig voorbereiden op het succesvol afleggen van de theorie-examens. Ook hier wordt het verschil aangegeven tussen de vakbekwaamheid (beroepschauffeur) en het rijbewijstraject.