Autobus

autobus

Om een autobus te mogen besturen moet u in het bezit zijn van rijbewijs D. Een beroepschauffeur moet niet alleen beschikken over een rijbewijs D maar ook over de aantekening vakbekwaamheid (code95) op het rijbewijs.

Als u het theorie-examen voor autobus wilt afleggen heeft u de keuze uit twee trajecten: het rijbewijstraject en het vakbekwaamheidstraject. De theorie-examens autobus worden altijd schriftelijk afgenomen.

Theorie-examen deel 1 : verkeer en techniek (RV1)

In dit theorie-examen wordt geen onderscheid gemaakt tussen het rijbewijstraject en het vakbekwaamheidstraject. Ook wordt er geen onderscheid gemaakt tussen autobus en vrachtauto. Dit betekent dat alle kandidaten hetzelfde theorie-examen deel 1 krijgen. De studieboeken maken daarom ook geen onderscheid tussen rijbewijstraject en vakbekwaamheidstraject. Ook wordt er geen onderscheid gemaakt tussen autobus en vrachtauto. 

Theorie-examen deel 2 en deel 3: personenvervoer over de weg (R2D, V2D en V3D)

In het theorie-examen deel 2 wordt wel een onderscheid gemaakt tussen het rijbewijstraject (40 vragen per examen) en het vakbekwaamheidstraject (50 vragen per examen). Het verschil in lesstof is echter gering. De boeken zijn voor beide trajecten dan ook hetzelfde.

Het theorie-examen deel 3 moet alleen afgelegd worden voor het vakbekwaamheidstraject (code95). De lesstof van het theorie-examen deel 3 is hetzelfde als van het theorie-examen deel 2. Het grote verschil zit in de manier van examinering. Tijdens het theorie-examen deel 3 krijgt u drie cases met ABC-vragen die gaan over het vak van beroepschauffeur.

In de praktijk volgen de meeste kandidaten ook het vakbekwaamheidstraject. Daarom zijn de oefencases voor theorie-examen deel 3 ook opgenomen in het examentrainingsboek personenvervoer. In dit examentrainingsboek staan dus examentrainingen deel 2 en cases deel 3.